Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 11:14 - Към момента България изпълнява ангажимента си към ЕС за изискваните налични горива в държавния резерв
Автор: vratza Категория: Новини   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0



  

Съветът по европейски въпроси обсъди на редовното си заседание позицията на България по бъдещ глобален режим по изменение на климата във връзка с разработването на единна позиция на Европейския съюз по международните преговори за постигане на глобално споразумение в Копенхаген през декември т.г. България настоява приносът на развитите страни за постигане на общите цели по измененията в климата да се определя на базата на брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите и техните дялове в общия обем емисии на Общността, а не на базата на емисии вредни газове на глава от населението. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

По-добрият вариант за България е по-голяма тежест на критерия БВП, а не общият дял на емисиите вредни газове. Все още обаче не е ясен общият дял на Общността в международното финансиране на мерките в бъдещо глобално споразумение по измененията в климата. Едва след като той бъде заложен, ще стане ясен и приносът на отделните държави-членки. Дискусионен е и въпросът за възможността предписаните емисионни единици за периода до 2012 г. (по Протокола от Киото) да бъдат прехвърлени и за периода след 2012 г., който следва да бъде обхванат от предстоящо споразумение по измененията в климата в Копенхаген, стана ясно след заседанието на Съвета. 

СЕВ разгледа и проблема с количествата горива, които Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” трябва да закупи през 2009 г. в изпълнение на задълженията по Договора за присъединяване на България към ЕС. Съгласно ангажиментите за осигуряване на задължителни запаси от няколко категории горива, до края на годината страната ни трябва да осигури резерв за потребление в продължение на 60 дни. Запасите за 30 дни трябва да бъдат осигурени от агенцията, а другата половина – от производители, преработващи предприятия и вносители на нефтопродукти, както и от енергийните предприятия, които са задължени да поддържат запаси от нефтопродукти, поясни председателят на агенцията Станимир Пеев.

По думите на Пеев, основният проблем е недостигът на средства за обезпечаване на поетите като ангажимент резервни количества. Държавната агенция работи добросъвестно и към момента страната ни изпълнява ангажиментите си по Договора за членство в ЕС. В момента се прави инвентаризация и вътрешна проверка в агенцията. Допълнителен одит извършва и Сметната палата, като до три месеца се очаква проверките да приключат, каза още Станимир Пеев. Проблем, който не е решен през последните три години, сега трябва да бъде решен за три месеца, коментира той.  

         Съветът по европейски въпроси обсъди и две искания на България, свързани с освобождаването на радиочестотен спектър за граждански нужди в съответствие с изискванията на законодателството. Първото е за удължаване на срока на дерогацията от прилагане на Решение 2008/477/ЕО на Европейската комисия, което се отнася до хармонизиране на радиочестотната лента 2500-2690 MHz за наземни системи за предоставяне на електронни съобщителни услуги в Общността. Страната ни ще поиска отлагане с една година  - до 31 декември 2011 г., на срока за хармонизация поради неблагоприятните ефекти от финансовата и икономическата криза. Второто искане се отнася до дерогация от член 3 на Решение 2005/928/ЕО от декември 2005 г. на Европейската комисия за хармонизацията на честотната лента 169.4-169.8125 MHz.

 


Тагове:   горива,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vratza
Категория: Регионални
Прочетен: 265701
Постинги: 261
Коментари: 129
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930