Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 08:11 - България ще кандидатства за средства за реинтеграцията на пазара на труда на съкратени работници от „Кремиковци” АД и пристанище Лом
Автор: vratza Категория: Регионални   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0



 Под председателството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет се проведе заседание на  Националният съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Социалните партньори обсъдиха четири теми – предложението България да кандидатства за предоставяне на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията за финансиране на специфични действия за реинтеграция на пазара на труда на работници и служители от „Кремиковци” АД и „Пристанищен комплекс Лом” ЕАД, съкратени при масови уволнения; въпросът за определяне на условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение на безработни и заети лица по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.”; промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешение за работа на чужденци у нас, както и промени в ПМС №72 от 1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и валута.

Първите два документа бяха одобрени от НСТС. Наредбата за условията и реда за издаване или отнемане на разрешения за работа на чужденци у нас ще бъде прецизирана и внесена отново за разглеждане от партньорите, а по последната точка надделя мнението, че сега не е подходящо време за прилагането й, така че не предстои тя да се обсъжда в скоро време в никакви формати.

На първо място социалните партньори одобриха подготвеното от Министерството на труда и социалната политика заявление за финансиране от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ). Целта е да се реинтегрират на пазара на труда съкратените работници от „Кремиковци” АД и „Пристанище Лом” ЕАД, като се осигури мотивационно обучение за 1000 лица; осъвременяване или придобиване на нова квалификация и компетентности; стажуване в продължение на 6 месеца на не по-малко от 50% от лицата, успешно завършили обучение; субсидирана заетост на лица с увреждания за период от 9 месеца в частния сектор; грантове за стартиране на самостоятелна стопанска дейност на 230 лица и външни консултантски услуги за това; предоставяне на средства за транспортни разходи за представяне пред работодател за 270 лица. Общите разходи за изпълнение на предвидените дейности възлизат на 5 066 410 лв., от които 1 773 244 лв. (35%) осигурени от България и 3 293 167 лв. (65%) – от ЕФПГ.

Социалните партньори одобриха и проекта на постановление на МС за предоставянето на ваучери за обучение на безработни и заети лица по Приоритетни оси 1 и 2 по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Право да издава ваучерите ще има само Агенцията по заетостта, като за да се гарантира прозрачността при финансиране на обученията ще се създаде публичен регистър на предоставените ваучери. С тях ще се заплащат обучения, пряко допринасящи за пригодността за заетост на лицата – за придобиване на първа, втора или трета степен на професионална квалификация или на квалификация по част от професия, както и за придобиване на ключови компетентности. Няма да се предоставят ваучери за придобиване на квалификация по професии в областта на горското, рибното и селското стопанство. Лицата, получили ваучери за обучение, ще имат право самостоятелно да избират вида на обучението, неговата продължителност и обучаващата институция от списък, утвърден от Агенцията по заетостта. Предвижда се в различните обучения да се включат 109 000 души.

 



Тагове:   пристанище,   средства,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vratza
Категория: Регионални
Прочетен: 265436
Постинги: 261
Коментари: 129
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930