Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 10:27 - Заместник - областният управител Елка Георгиева откри паметник на Пуйо войвода в село Бойница
Автор: vratza Категория: Регионални   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Заместник – областният управител на Видин Елка Георгиева и кметът на община Бойница Анета Генчева откриха днес паметник на Пуйо войвода и на 242-ма герои от този край на Северозападна България, загинали във войните.  Монументът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

На тържествена церемония пред паметника, издигнат на площада в с. Бойница, присъстваха десетки жители и гости на общината. Събитието почетоха народни представители, кметовете на общините Кула, Ново село и Макреш, представители на институции и граждански организации, потомци на героите и ветерани.  

В приветственото си слово заместник – областният управител Елка Георгиева заяви: „В днешните времена, когато все по-често чуваме за поругани паметници, бюстове и паметни плочи, вие тук, в една от най-малките и най-бедните общини в България, издигнахте паметник със собствени средства. С това благородно дело вие ни показвате, че нищо от това, което имаме, не ни е дадено даром, че трябва да го пазим и съхраним, и да помислим какво оставяме след себе си”. Г-жа Георгиева поднесе приветствие и от името на областния управител Пламен Стефанов, който е сред дарителите за построяването на паметника. „Вярвам, че този символ на храбростта и саможертвата в името на Родината, ще бъде още един достоен пример, който оставяме на потомците, за да пребъде българщината и българския дух”, се подчертава в поздравлението от областния управител.

Откриването на паметник на Пуйо войвода и неговите съратници е по повод 160 – годишнината от Пуйовата размирица в с. Бойница, която се счита за първата акция на голямото Видинско въстание от 1850 г. Върху белокаменния обелиск са увековечени и имената на 242-ма храбри мъже от този край, загинали във войните от 1885 до 1945 г.

Инициативата за построяването на паметника е на родолюбиви жители на с. Бойница, които получиха подкрепата на общината, Видинската митрополия, областния управител Пламен Стефанов, кмета на община Кула Марко Петров, Областния съюз на ветераните, граждани  и фирми.

Монументът е проектиран и изпълнен от Валери Иванов, който е автор на няколко новооткрити паметници в региона. За изграденият в памет на Пуйо войвода днес той бе удостоен с благодарствен адрес от Областния съюз на ветераните от войните. Председателят на Съюза Александър Митев връчи юбилеен медал на кмета на община Бойница Анета Генчева, която е издирила и събрала исторически материали за делото на Пуйо войвода и за загиналите във войните нейни съграждани. От името на община Бойница също бяха раздадени благодарствени адреси на всички членове на Инициативния комитет, положили усилия споменът за подвига и саможертвата на техните предци да бъде запазен за поколенията.



Тагове:   паметник,   управител,   откри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vratza
Категория: Регионални
Прочетен: 264628
Постинги: 261
Коментари: 129
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031