Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 10:13 - Подготвя се общ пакет от преференциални мерки за трите области на Северозападния регион, който ще бъде представен на министъра на финансите Симеон Дянков
Автор: vratza Категория: Регионални   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
0



Областният управител на Видин Пламен Стефанов проведе среща със собственици и ръководители на фирми и предприятия, които са сред големите работодатели в региона. По време на дискусията бяха обсъдени и формулирани конкретни предложения за стимулиране на местния бизнес и икономика. Те ще бъдат включени в общ пакет от преференциални мерки за трите области на Северозападния регион – Видин, Враца и Монтана, който ще бъде представен на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. 

В срещата участваха народеният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, представители на държавни институции и неправителствени организации. 

Представителите на бизнеса се обединиха около мнението, че област Видин се нуждае от специални условия за защита на местното производство и за насърчаване на стопанската инициатива и инвестициите. Работодателите предложиха да се намалят таксите за смет, за разрешителни, за лицензионни режими, както и лихвените проценти при теглене на кредит и по схемите за финансиране от Европейския съюз. Те поискаха да има сериозни данъчни облекчения при големи инвестиции и държавата да поема по-голяма част от съфинансирането по европейски проекти.

„Не разполагаме с достатъчно земя и терени за изграждането на индустриална зона. По този проблем ще разговарям скоро с кметовете, от които ще поискам съдействие”, каза областният управител. Пламен Стефанов съобщи, че се водят интензивни разговори за пренос на газ до Видин и че има напредък по този приоритетен въпрос. Областният управител информира видинските бизнесмени, че екипът му подготвя условията за отдаването на концесия на видинското летище и до средата на годината очаква процедурата да стартира.

Владимир Тошев призова видинските работодатели да съобразят идеите си с предложените от правителството антикризисни мерки.  „Нека да мислим за реални инициативи, които да са приложими. Министър Дянков има нагласата да ни помогне. Това, което трябва да се „облече” законодателно, ще съдействаме да стане и затова се обединяваме трите области”,  каза Владимир Тошев.   

Обобщените предложения от днешната среща ще бъдат включени в пакет от преференциални мерки за Северозападния регион, който ще бъде предаден на министъра на финансите по време на предстоящата с него среща през април във Видин. Основната цел е Враца, Монтана и Видин да получат специален статут за икономическо развитие и да се превърнат в привлекателно място за инвестиции. Началото на тази регионална инициатива бе поставено на последната среща с министър Дянков в Монтана. 

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vratza
Категория: Регионални
Прочетен: 265500
Постинги: 261
Коментари: 129
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930